2015. feb 28.

A Való Világ lehetséges hatásai a társkeresésre

írta: tolvajnorbert
A Való Világ lehetséges hatásai a társkeresésre

Mindig is voltak és mindig is lesznek olyan idolok, akiket követünk, utánozunk tudatosan vagy éppen tudat alatt, de meghatározzák a viselkedésünket, döntéseinket. Hiszen, vagy úgy akarunk kinézni, járni, beszélni, mint ők, vagy éppen az ellenkezőjére vágyunk. Jó példa erre a Jóbarátokból Rachel karaktere, akinek frizurája divatot teremtett és nők milliói akartak maguknak olyan hajkoronát, mint amilyen neki van a sorozatban, függetlenül attól, hogy Jennifer Aniston később bevallotta, hogy a hideg rázta ki tőle.

Abban az egyben biztos vagyok, hogy a Való Világ 7. szériájának 13 szereplőjének többségre évek múlva senki sem fog emlékezni, de nyomuk még sokáig érezhető lesz. Ez van, ilyen ez a műfaj. A legnagyobb felhajtást, hírvetést sok esetben éppen a szereplők párkapcsolata vagy éppen annak hiánya határozta meg. Ha már a műsor és a párkapcsolatok viszonyáról beszélünk, akkor megérne egy misét a kísérő műsorokban szereplők párkapcsolatait is elemezni, hiszen Lilu és Istenes Bence, illetve a korábbi szériákban feltűnt arcok, az egykori  villalakók VV Éva és VV Aurélió is adna elég témát, akár külön is.

De a főszerep most a villalakóké. Nem fogok mindenkivel foglalkozni, mert nem lenne értelme. Csak azokat a jelenségeket járom körül, amelyek hatását már most tapasztalom a mindennapokban. Fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy ez egy játék, egy showműsor, de amikor mindenki azt hangsúlyozza, önmagát adja, akkor gondolkodjunk el azon, amit látunk.

Reni

A 26 éves színésznő 5 hétig volt képernyőn. Nála az egyik meghatározó elem az volt, hogy mennyasszony. Legyünk őszinték, ha ez az elem nincs, akkor szerintem sokan embernek fel sem tűnt volna, hogy bent van a villában.

reni480.jpg

Forrás: origo.hu

Hiszen a legtöbbet azzal foglalkoztak vele kapcsolatban, hogy meg fogja-e csalni a vőlegényét, illetve az hogyan fog reagálni a benti viselkedésére.

A legnagyobb probléma ezzel az, hogy simán ráerősített arra a sztereotípiára, hogy minden nő laza erkölcsű és nem lehet bennük megbízni. Sajnos sok férfi gondolja azt, hogy minden nő gondolkodás nélkül széttárja a lábát és mindenkinek odaadja magát. Ez szerintem egy marhaság, de amikor valaki hisz benne, akkor simán megerősíti ebben a hitében az, ha ezt látja a képernyőn is. Így is egyre kevesebb ember tud megbízni a másikban, ezek után pedig még kevesebben fognak. Reméljük, hogy ezek után Reniben is meg fog bárki bízni, és a párja fejében nem fog folyton ott motoszkálni a kisördög, hogy vajon most éppen kivel mit csinál.

Maci

Szegény embert az ág is húzza. Ő volt az egyik olyan szereplő, aki nagyon kilógott a tömegből. Ma már szinte lehetetlen túlsúlyos embereket látni a médiában. Elvétve akad egy-két ember, aki néhány pillanatra feltűnik, de azok tényleg csak pillanatok. Ami azért furcsa, mert társadalmunk egyre inkább elhízik. Ami persze nem jó és a legnagyobb hátrány a társkeresésben, mert az egyik elsőszámú kizáró ok az ismerkedésben a túlsúly.

maci480.jpg

Forrás: nlcafe.hu

Emlékszem, amikor Maci is arról beszélt, hogy ő azért nem kell a lányoknak, mert kövér. Ebben igaza volt, bár kijelentésének további állítása nem feltétlenül igaz. Hiszen ilyenkor jöttek a további indokok, ahol azt fejtegette, hogy neki azért nincs párkapcsolata, mert a lányoknak az számít, hogy milyen kocsija, lakása és mennyi pénze van egy srácnak. Ez inkább önvédelem, hogy másra tolja a felelősséget azért, mert egyedül van. Ezen a gondolkodáson még csiszolni kell, mert hiába fog lefogyni 50 kg-ot, ami kitűzött maga elé. Így továbbra is magányos lesz. Sok sikert kívánok neki a fogyáshoz innen is, és reméljük minél előbb megtalálja a társát.

Robin

Az utolsó napokban őt is eltalálta Ámor nyila, de számomra sokkal fontosabb az indok, ami miatt többek között beköltözött a villába. Ez nem más, mint az, hogy szakított a barátnőjével. 

Emiatt nekem kicsit Rómeó és Júliás érzete van az egésznek, mert a bent lét alatt, hanem is olyan látványosan lángolt, de egyik lányból szeretett bele a másikba. Kicsit olyan ő, mint Rómeó, aki a dráma elején még egy másik lány miatt kesereg, majd egy kis olvasás után szerelmes lesz, majd öngyilkos. Reméljük, Robin nem jut soha erre a sorsra és megtalálja azt lányt, aki mellett jól érzi magát.

robin480.jpg

Forrás: blikk.hu

Zsuzsa

Nem tudom eldönteni, hogy vajon milyen lehet akkor, amikor nem szerepet játszik. Az látszott rajta, hogy ő nyerni ment be a villába, de ugye ez nem jött neki össze és azóta is mindent elkövet, hogy címlapra kerüljön. Egy igazi megosztó személyiség. Ő volt az, aki a legjobban játszotta ki és kiesése is játssza ki a párkapcsolati kártyát.

zsuzsa480.jpg

Forrás: comment.blog.hu

Ő volt az, aki nem tudta pontosan meghatározni, hogy eddig hány pasija is volt. Azért persze jellemző, hogy amíg azt nem tudta eldönteni, hogy 50 vagy 60 pasival volt, emiatt simán egy cédának tartják, míg azt a pasit, aki lefekszik 1000 nővel nemzeti hősnek tekintik sokan. Zsuzsa kavarta a lapokat bent Lacival, kint pedig Aurélióval. A gondom vele az, hogy a gyerekével takarózott és simán azt a látszott keltette, hogy azok a nők, akik egy vagy két gyerekekkel manapság egyedül maradnak, az azért van, mert könnyű vérű kis nőcskék. Pedig egy olyan társadalomban, ahol 100 házasságból 67 válással végződik nem ilyen egyszerű a kép, de azóta sok 25-35 éves társkereső anyuka panaszkodott nekem, hogy egy kalap alá vették őt Zsuzsával. Kíváncsi leszek, hogy vajon meddig tudja magát fent tartani csak azzal, hogy éppen kinek próbálja a fejét elcsavarni.

 

Dennis

Hogy mennyire komisz? Ezt mindenki döntse el magában. Egy dolog biztos, hogy ő volt az, aki megadta az alaphangot a Való Világ 7 szériájának. Hogy magától jött az ötlet vagy súgtak neki, hogy megbeszélte-e barátnőjével vagy sem az most mellékes is. Egy dolog biztos! Azzal, hogy élő műsorban szakított barátnőjével beírta magát a magyar televíziózás történetébe a nevét.


 

Két dolgot gondolok erről: zseniális húzás, aminek köszönheti, hogy idáig eljutott a játékban, bár kérdés, hogy ez mire lesz elég. Másrészről a leggyávább és leggerinctelenebb módja egy szakításnak. Persze vannak ehhez hasonlóan gyáva szakítási módok, de ezt most hagyjuk. Azért arra kíváncsi lennék, hogy hogyan folyt a beszélgetés a műsor szerkesztőivel arról, hogy akkor most megcsináljuk a kisfilmet és kezdjük el a showt.

dennis480.JPG

Fotó: life.hu

Hiszen ez az egész bármennyire megpróbálták eladni spontán dolognak minden volt csak nem spontán. Meglepő talán, de mindenképpen érdekes. Vajon ha vége a felhajtásnak és leszáll a por, amit a műsor felvert vajon újra egy pár lesznek vagy sem? 

Szerelmespárok

Most jöjjenek a szerelmespárok, amelyek újabb törésvonalat képeznek a nézők között. Mert ugye két táborra lehet osztani az embereket, két zászló alá lehet beállni. Mindenki saját vérmérséklete, szimpátiája alapján választhat és szurkolhat az egyiknek és gyűlölheti a másikat. Kicsit olyan ez mint egy igazi dél-amerikai szappanopera, de olyan Szomszédok light special edition kiadásban az RTL II-n. (Sárgább, savanyúbb, de a miénk.)

Nem is szerelmespár, hanem mindjárt háromszög, illetve inkább akár sokszög az egyik. Hiszen Laci, Edina, Zsuzsa és Robin folyamatosan adtak témát a bulvármédiának és a játék szerkesztőinek az összefoglaló elkészítéséhez. 

laci_es_edina480.jpg

Forrás: nlcafe.hu

Ez magában szövevényesebb és koncentráltabb, mint az Aranyember története, bár abban biztos vagyok nem lesz annyira maradandó a történet. Hogy Laci és Edina mennyire gondolja komolyan és mennyire lesz ez idekint tartós majd kiderült. De az biztos, hogy Laci mindenkivel összegabalyodott, akivel csak lehetett és ennek lett az egyik „áldozata” Zsuzsa is. Aki ennek is köszönheti kiesését. A másik, hogy a szerelmesek nagy párbaja előtt volt egy számomra érdekes jelenet, amikor is Robin, a hős szerelmes és Edina beszélgettek egymással. Amikor Robin rákérdezett, hogyha Edina megy vissza, akkor lehet-e köztük bármi, akkor Edina elgondolkodott ahelyett, hogy határozottan elutasítsa a fiú közeledését. Arról nem is beszélve, hogy amikor kiderült, hogy ki mehet vissza a villába nem csókkal meg egymást, holott tudták, hogy egy ideig nem látják a másikat. A szerelmesek búcsújában is sebekről, sérelmekről esett szó. 

A másik páros a Dennis-Fanni páros. Lehet sok mindent elmondani a komisz és a tündérfalvi kapcsolatáról, de azt gondolom, hogy a lány fog ebből rosszabbul kijönni. Ők voltak azok, akik szexualitásukkal a hátukon vitték a műsort. Persze ehhez kellett a Dennisről kialakult kép és Fanni hihetetlenül alacsony szellemi és erkölcsi színvonala, beszédstílusa. Ami sokszor szórakoztató volt, bár néha már-már inkább dühítő.

fanni_es_dennis480.jpg

Forrás: blikk.hu

Persze volt itt érzelmi hullámvasút vitákkal és szerelmi vallomásokkal, de számomra a legizgalmasabb mégis Dennis kijelentése volt. Hiszen kijelentette Dórinak, hogy soha nem bízott meg Fanniban. 

A problémám az ezzel a két párral, hogy olyan mértékig tiszteletlenek voltak egymással, aminél rombolóbbat el sem tudok a párkapcsolatok terén képzelni. Hiszen minősíthetetlenül alpári módon beszélgettek egymással még akkor is, amikor elvileg minden oké volt köztük és amikor cseréptörésre került a sor akkor meg már nem győzték a szerkesztők kifütyülni a mondandójukat. Az üvöltések, anyázások, baszdmegelések, az a bizonyos köpködés nem is értem hogyan férhet bele bárkinek is egy párkapcsolatba. A verbális agressziót itt testi fenyítés nem követte. De az arckifejezéseket elnézve egy olyan helyen, ahol nincsenek kamerák akár biztosra is vehető, hogy egy-egy ilyen szópárbaj után elcsattanhat egy-két pofon. Reméljük erre nem fog sor kerülni, mert az már tényleg mindennek az alja lenne.

Mit tehet a néző, ha társat keres? A legjobb amit tehet, hogy kitart az értékei mellett és nem dől be a látottaknak. Járja a saját útját és megpróbálja magát felvértezni a társkeresésre. Mert ezek a srácok biztos egytől egyig remek emberek a lelkük legmélyén – legalábbis remélem, hogy így van – de párkapcsolati szempontból vannak még hiányosságaik.

facebook_csoport.jpg

Szólj hozzá

kommunikáció vita csók erőszak szerelem ismerkedés párkapcsolat példaképek showműsor ValóVilág VV Laci VV Fanni VV Robin VV Edina VV Dennis VV Reni VV Maci veszkedés