Társadalmi elvárások

Sok olyan területe van az életünknek, amelyet komolyan befolyásolnak a társadalmi elvárások. Hiszen kisgyerekkorunktól fogva meg akarunk felelni anyunak és apunak, majd az óvó néninek, tanító néninek, stb, stb. Az egyik legkomolyabb nyomás, ami ránk nehezedhez, az a párkapcsolatunkat érinti. Az ideológiája pedig a hagyományokban rejlik.

Gondolj csak bele, ha elmúltál 25 és nem élsz komoly párkapcsolatban, akkor első körben jönnek a nagyszülők, a szülők, hogy mikor lesz már valakid, mikor lesz esküvőd és a legnyomosabb érv, mikor lesz már unokájuk. Igaz ez a nyomás, akkor is, ha már manapság egyre később és egyre kevesebben házasodnak. De minél kisebb településen élsz, annál nagyobb a nyomás rajtad. A társadalmi elvárások ezzel nem érnek véget, hiszen ez eddig szimplán a családod volt. Erre jön rá, az, hogy hű állampolgárként alapíts családot, legyenek gyerekeid és neveld fel szépen őket. A régi szlogen cseng ennek kapcsán ma is a fülemben a három gyerekről, na meg a négy kerékről.

Persze egyedül lenni rossz. Legalábbis szerintem. Mégis ma óvatos becslések szerint 1,8 millió ember keresi a társát. Ha Te is köztük vagy, akkor egyrészt ne azért keress magadnak társat, hogy ne szóljon meg a szomszéd és a családi összeröffenéseken, ne súgjanak össze a házad mögött.

Azért keress magadnak párt, hogy jól érezd magad vele. Hogy társra, szerelemre találja. Akivel nemcsak lefeküdni jó, de mellette ébredni is. Olyat, aki melletted van, amikor csak akarod és néha olyankor is, amikor nem akarod.

bibo_logo.jpgNem könnyű ezt tudom. Mert hiába társadalmi elvárás az, hogy házasod, gyereket vállalj, a házasságok 67%-a végződik ma válással. Szép szám, ugye? Mi lehet a baj? Ezt lehetne elemezgetni, de a munkám során úgy érzem, hogy egyre inkább az, hogy távolodunk egymástól és egy olyan eszményképet próbálunk meg kergetni, amit közvetítenek nekünk. Hiszen egyrészt ott vannak a csodás műsorok, amikből megtudhatod, hogy milyen Budapest és mitől igazán édes az élet. Olyan embereket nézel, akik a kamaráknak mindent megmutatnak, csak egyet nem, ez pedig a példa. Nem láthatsz hősöket, főleg nem hétköznapikat. Igazi, jól bevált régimódi értékeket. Tudom, sok esetben ciki és lejáratott a mértékletesség, a hűség, a figyelmesség, az odafigyelés, a szeretet, stb. Nem, nem egy vallási szekta tagja vagyok, csak látom, hogy ezek az értékek szépen, lassan eltűnnek az életből. Na nem az enyémből, mert ott még jelen vannak, de egyre kevesebb helyen találkozom velük. Ezek nem társadalmi elvárások ma már, lehet ezért vannak kihalóban. Pedig ezekből egy apróság és máris jobb lesz napod és könnyebb is. Arról nem is beszélve, hogy ki fogsz tűnni a tömegből. Ezzel lehet igazán. Hiszen az emberek szomjazzák ezeket az értékeke, de a tegnap esti Híradó elnyomta ennek a hiányát, hiszen adót emelnek, sokan meghaltak és különben is olyan a Berényi családban is milyen sok izgalmas dolog történik.

nszsn_link.jpg

Miről szól ez a bejegyzés? Egészen egyszerűen arról, hogy érezd jól magad. Ha most mondjuk 40 éves vagy és még nincs senkid vagy már nincs senkid, akkor se kétségbe. Nem vagy egyedül. Merj értékes lenni és értékrend alapján élni az életedet és azt fogod látni, hogy előbb-utóbb minden kerek lesz, sőt gömbölyű. Társadalmi elvárások? Ne foglalkozz vele! Ez a Te életed! Találd meg az igazit és csak vele alapíts családot és vállaljatok gyereket. Így Te és a párod nagyobb eséllyel maradtok együtt és életek boldogan, míg meg nem haltok és csak az ásó, kapa, na meg a nagyharang választhat el benneteket egymástól.