2015. máj 07.

Tégy boldoggá!

írta: tolvajnorbert
Tégy boldoggá!

Az egyik leggyakoribb mozgatórugó a társkeresőknél abban, hogy megtalálják új párjukat az, hogy az majd boldoggá teszi őket. A társkereső oldalakat böngészve tűnt fel, hogy az adatlapok 15-20%-án megjelenik a segélykiáltás, hogy rossz egyedül, boldogságra vágyik, és azért akar megismerkedni valakivel, hogy majd az új társ boldoggá teszi. Azt tapasztalom, hogy ez az esetek többségében rosszul végződik.

Nem akarok a boldogságról mélyenszántó gondolatokat írni, azt meghagyom a motivációs trénereknek. Ők ehhez remekül értenek és sokkal jobban el is tudják magyarázni, hogy hogyan is lehet valaki boldog. De ezzel a témával nekem is foglalkoznom kell. Az alapvető probléma az, hogy sokan mástól várják a boldogságot. Ugyan úgy, ahogy minden más esetben is másra támaszkodnak, és várják, hogy helyettük megoldjanak mindent.

puszi_kicsi.jpg

Én abban hiszek, hogy a boldogságom csak is tőlem függ. Ha vacakul érzem magam, akkor arról nem a feleségem tehet. Ha már itt tartunk soha, de soha nem fog tudni a feleségem boldoggá tenni. Hiszen a saját boldogságomért én magam felelek. Eldönthetem, hogy jól érzem magam a bőrömben, vagy éppen vacakul vagyok, és sajnáltatom magam. Miért gondolom így? Mert rájöttem arra, hogy hiába teszi ki a másik a lelkét, ha én szarul akarom érezni magam, akkor szarul fogom érezni magam. Persze ideig-óráig lehet, hogy ki tud billenteni, de a mély letargia, vagy ha máshonnan nézzük a mennyei boldogság és az enyém. Egyik érzést sem veheti el senki. Tovább megyek. Senki nem tud felbosszantani. Csak is én tudom saját magamat. Számtalan példát tudok erre hozni, de hozok egy tipikus párkapcsolati példát. Mondjuk ott a WC deszka esete. A pasi nem hajtja le, a nő dühös lesz. De mi van, akkor, ha nincsenek együtt? A pasi ugyan úgy nem fogja lehajtani. A különbség csak annyi, hogy a nő nem tud róla, és emiatt nem kapja fel a vizet. Vagy megint vesz egy harisnyát magának a nő, mire a pasi felkapja a vizet, és ideges lesz, hogy miért költekezik annyit. Mi van akkor, ha nem tud a harisnya megvásárlásáról? Semmi, mert amikor nem tud róla, nincs ami miatt felidegesítse magát. De ettől még a nő megvette. Az általunk adott reakció határozza meg a kedvünket.

duhos_no.jpg

Meggyőződésem, hogy sokan azért lépnek ki egy kapcsolatban, mert abban nem boldogok. Az extrém eseteket (pl. megveri, terrorizálja a családját) leszámítva ez azért problémás, mert attól nem lesz boldog, hogy egy másik kapcsolatba fog élni. Ugyan úgy a másiktól teszi függővé a mindennapjait. Emiatt viszont pont azt a szuverenitást adja fel, ami abban segítene neki, hogy elérhesse saját erőből az a boldogságot, amit annyira keres.

vita.jpg

Nem hiszek abban, hogy azok, aki csak azért keresnek társat, hogy boldogok legyenek boldoggá válnak csak amiatt, mert egy új kapcsolatban találják magukat. Emiatt, ha tehetem, akkor ügyfeleimet arra ösztönzöm, hogy messze, a lehető legnagyobb ívben kerüljük el őket. Mert ezek azok az emberek, akik miközben elvárják, hogy boldoggá tegye őket a másik, lehúzzák az új párjukat. Majd amikor kellően mélyre süllyedtek mind a ketten, akkor közli, hogy boldogtalan vagyok és ezzel takarózva jobb esetben lelép, rosszabb esetben félrelép, és napról napra egyre inkább rombolni fogja annak az embernek az életét, akiről korábban azt hitte, hogy megoldja minden problémáját.

Szólj hozzá

kommunikáció vita elvárás boldogság társkeresés ismerkedés párkapcsolat társkereső boldog boldog család