2017. feb 14.

A nagy Valentin-napi átverés

írta: tolvajnorbert
A nagy Valentin-napi átverés

Nem szeretem a kötelező dolgokat. Ahogyan Szilveszterkor sincs kedven bulizni, úgy a Valentin-napi adjunk mindenképpen ajándékot, és közben öleljük a keblünkre a világot hozzáállásért sem rajongok. Arról nem is beszélve, hogy mi lett az eredetileg vallási gyökerekkel is rendelkező Bálint-napból.

rose-2042270_1920_480.jpg

Tegyünk gyorsan tisztába 3 dolgot!

  • Ajándékozni jó dolog, és ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön az is fontos, hogy figyeljetek egymásra, töltsetek el együtt időt, és bizony néha-néha lepjétek a másikat. Ezzel szerintem semmi újat nem mondtam. De azért egy dolgot tarts szem előtt. Az bőven kevés, ha évente csak Bálint-napon ajándékozod meg a kedvesed!
  • Mi is az alapja Valetin-napnak? Ki is volt Bálint, és honnan is ered ez a mai ünnep? Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. (További infó és forrás itt)
  • Mára sokszor olyan lett a Bálint-nap, mintha választásra készülnénk. Csak itt nem bal és jobb táborra szakad az ország, hanem olyanokra, akik szó szerint gyűlölik ezt a napot, és olyanokra, akik mosollyal az arcukon állnak be virágot, csokit, stb.-t venni, és mély meggyőződéssel kardoskodnak az ünnep mellett. Ez pedig mind az eredeti, mind pedig a mai jelentését simán beárnyékolhatja.

 

Először is van egy kis ajándékom nekem is azoknak, akik a párjukat keresik! (Itt találod.) Számomra fontos kérdés a társkeresés. Talán éppen ezért nem vagyok a Bálint-nap nagykövete. Azzal nekem nincs bajom, hogy napok óta csoki reklámokkal van tele minden, és a médiumoktól kezdve a virágárusokig mindenki szeretné hozzátenni valamit az ünnephez, ha másért nem azért, hogy bevételre tegyen szert, mert a helyén tudom kezeleni. Sokkal inkább zavar az, hogy sok társkeresőt éppen ez a felhajtás meggyötör, kifacsar, rossz kedvre deríti. Hiszen lépten-nyomon emlékeztetik őket arra, hogy egyedül vannak rövidebb-hosszabb ideje. Az is lehet, hogy nehezen gyógyuló sebeket tép fel ez az egész.

Miért érzem átverésnek? Azért, mert az eredeti szép, és nemes apai gesztusból lett egy rózsaszín valami, amit addig csűrtek-csavartak, amíg Cupidót bele nem keverték. Nem tudom, hogy ki ezért a felelős, de itt álljunk is meg egy szóra! Amikor társkeresőkkel beszélek, akkor mindenről panaszkodnak. Az egyik, hogy nem találnak olyan társat, aki hozzájuk hasonlóan hosszú, komoly kapcsolatot keres, jelentsen ez bármit is a számukra. Az Carpe diem életfelfogás és Cupidó felemlegetése komolyan félreviheti az embert. Hiszen miért is keresne komoly kapcsolatot, ha egyszer él, és mindig mindenkibe beleszeret, akit csak meglát. Ráadásul nem is ő a hibás, hanem Cupidó (bár lehet, hogy előbb utóbb simán a kormány, vagy annak ellenzéke tehet majd erről is).

cukor_480_eat-567454.jpg

Én sokkal jobban örülnék annak, ha Cupidó helyett testvére Anterósz lenne az, aki manapság a társkeresőknek - még ha átvitt értelemben is - segítené a társkeresést. Hogy miért? Mert Cupidó (Erósz) a fellángolás, a szerelem istene, aki nem nagyon fért a bőrébe, és mindig mindenkit lövöldözött ész nélkül a kis nyilaival. Míg Anterósz, a viszontszerelem istene. Így akit ő hozott össze, annak szerelme viszonzást talált. Így simán tartósabb volt. Ezért nem velem együtt dolgozik együtt Cupidó, hanem más cégek büszkélkednek vele, hogy náluk áll alkalmazásba.

Hogy miért átverés a mai nap? Leginkább azért, mert piedesztálra emel valamit, ami nem is úgy volt, és ehhez segítséget hív valakit szintén a múltból, hogy szentesítse az egészet. Így a napnak arról kellene szólnia, hogy de jó megtaláltam azt, akit szeretek, és élünk majd együtt boldogan, amíg meg nem halunk. (Ehhez volt némi köze azért Bálintnak, mégis csak esketett.) De hogy Cupidó hamarabb fogja szétrombolni a kapcsolatodat, mint egyben tartani az is biztos. Én szerencsére Anterósszal jóban vagyok.

dip01.jpg

A lényeg, hogyha egyedül vagy, akkor se ess kétségbe. Én hiszek abban, hogy mindenki meg tudja találni a társát. Az, hogy most még nincs nem melletted még nem a világvége. Hogy minél előbb ott lehessen melletted, abban én is megpróbálok majd segíteni Neked! Addig is fel a fejjel. Ha pedig utálod a Valantin-napot, akkor most vegyél egy nagy levőt, és lépj tovább!

Imádtad? Utáltad? Mondd el a véleményedet a kommenteknél!

Tetszett, amit olvastál? Itt még több posztot megtalálsz! Klikk ide a további posztokért!

Ha szeretnéd, akkor Neked is szívesen segítek megtalálni a társad!

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá

ünnep szerelem párkapcsolat súgó valentin-nap fellángolás Bálint-nap Cupidó Anterósz viszontszerelem