2015. júl 29.

Vallás és a társkeresés

írta: tolvajnorbert
Vallás és a társkeresés

A társkeresés folyamán ma már a többséget nem érdekli, hogy leendő társának milyenek a vallási gyökerei, ha egyáltalán vannak neki. De sok olyan társkereső van, akinél a vallásos háttér megelőz számos más kritériumot. Azt figyeltem meg az elmúlt években, hogy az a társkereső, aki a vallása alapján keres, sokszor zsákutcába kerül a társkeresés közben.

Az elmúlt években három nagy vallási irányzat híveivel találkoztam. Hiszen volt iszlám, izraelita és keresztény (szigorúan abc sorrend alapján) hitű társkereső, akivel személyesen is beszéltem. De mire számíthatnak, ha Magyarországon keresnek társat. Tudnak-e egyáltalán könnyen és gyorsan társat találni, ha a vallásukat veszik alapul.

hit.jpg

Bár még mindig nagyon sokan keresnek társat Magyarországon azok, akik hitük alapján akarják megtalálni a társukat gondban vannak. Mert egy-egy korosztályban egyre kevesebben vannak azok, akik szintén így gondolkoznak. Ráadásul sok esetben az sem jelent garanciát, ha valaki olyan online társkeresőben regisztrál, amely mondjuk keresztény társkeresőnek hirdeti magát. Hiszen előfordul, hogy ezek az oldalak egy nagy gyűjtő oldalhoz tartozik. Így valóban lesznek, akik hasonló értékrendet képviselnek, de a többségre ez nem lesz igaz, és nagyon nehéz kiszűrni a hasonlóan gondolkodóakat.

Megoldás lehet a társkereső irodai tagság, de ott ugyanaz a kérdés merül fel, mint minden társkereső irodánál, hogy mekkora adatbázissal dolgoznak és mindezt mennyiért csinálják. Illetve ebben az az is, hogy az adott hívei képviseltetik-e magukat és ha igen, milyen számban. Ezek után mindenki maga eldöntheti, hogy megéri-e neki ennyit a szolgáltatás.

A kérdés, hogy az adott közösségen belül, ahol a hitét gyakorolja tud-e, akar-e ismerkedni. Városi legendák szerint vannak olyan vallási közösségek, ahol egymás között oldják meg a társkeresést. Persze ez ízlés dolga, de ha valaki ragaszkodik a hitéhez, annak értékrendjéhez és vallási életéhez, rítusaihoz, akkor ez akár egy jó megoldás is lehet. Legalábbis mindenképpen könnyedséget jelent.

A legkönnyebb helyzetben a keresztény alapok alapján kereső társkeresők vannak. Egyrészt azért, mert ők vannak a legtöbben, másrészt pedig azért mert mondjuk egy római és egy görög katolikus világlátása között nincs akkora szakadék, mint mondjuk egy református és egy izraelita között, még ha mind a két példában két-két különböző vallásról is beszélünk.

A társkereső a társkeresés folyamán itt kell leginkább, hogy eldöntse, hogy mi a fontos. Mert ha felépíti előre a társkereső stratégiáját, és az alapján keres, akkor egyrészt be tudja határolni, hogy hol keres, és mennyire játszik fontos szerepet a vallási hovatartozás. Mert ha ez a legfontosabb, akkor teljesen mást kell csinálni, mint akkor, amikor ez csak a jó lenne, ha kategóriába tartozik, és valójában csak huszadrendű kérdés.

Tetszett, amit olvastál? Itt még több posztot megtalálsz! Klikk ide a további posztokért!

Szólj hozzá