2014. már 23.

Értéktelen szerelem

írta: tolvajnorbert
Értéktelen szerelem

Érdekes dologra figyeltem fel az elmúlt években. A szerelem értéktelenné vált. Persze, mint eszmény mit sem vesztett több ezer éves nimbuszából, de a hétköznapokba, na ott aztán igazán szürkévé vált. Ezen pedig inkább ront, mint segít az, hogy már van ünnep napja, hiszen a kereskedőkön kívül igazából senki sem profitál a Valentin-napból.

freestocks-org-160637.jpg

De kezdjük talán az elején. Ha leveszel a polcról egy 1-200 évvel ezelőtt íródott könyvet (a könyv nem más, mint papírra nyomtatott betűk halmaza) és fellapozod, akkor azzal szembesülhetsz, hogy egy igazi férfi két dologért adta oda az életét. Az egyik a haza szabadsága, a másik pedig szívének választottja. Talán nem véletlen, hogy az elmúlt több ezer évben folyamatosan háborúztak az emberek. Sőt, sok háború nem másért, mint az imádott nő kegyéért folyt. A nők pedig harcias amazonként vagy éppen jól nevelt úrilányként, de mindent elkövettek, hogy ez a szerelem ne csak beteljesedjen, hanem az ásó, kapa, nagyharanggal érjen véget.

Igen, tudom, hogy sok esetben már gyerekként kiválasztották, hogy kivel fogja leélni az életét és a vagyon a vagyonnal házasodott, és ez szinte minden társadalmi rétegben így volt. Majd jött az ipari forradalom, az új idők szele, és minden megváltozott.

Megváltozott, mert ma már elvileg mindenki szabadon eldöntheti, hogy kivel akar élni, kivel akar párkapcsolatot és azt, hogy kiért dobog a szíve. Elvileg! De mégsem ebben van a legnagyobb változás.

Ma sok esetben a könyvek helyét felváltotta a film. Legyünk őszinték, ez még nem lenne olyan nagy baj. De a hős lovagok, és az ő szívük hölgye is teljesen megváltoztak. Minden felgyorsult, lerövidült. A nagyobb probléma, hogy a férfiak szintén két dologért mennek háborúba, illetve sokkal inkább a legközelebbi boltba, a kedvenc sörükért, és az imádott kütyüjeikért. Igen, tudom! Leegyszerűsítek. De hát mi másra is vágynának, hiszen álmaik tárgya, a nő is teljesen megváltozott. Harcias amazonokkal leginkább a játékkonzolok segítségével találkozhatnak, míg az úrilányok karriert építenek.

Egy társkereső iroda vezetőjeként, és egy online párkapcsolati életmód magazin főszerkesztőjeként nap, mint nap találkozom emberekkel és sorsokkal. Mindenki a szerelmet, a társát keresi. Nem akarnak egyedül lenni. Szinte minden történet más, és más. Volt akit elhagytak és volt aki elhagyott, volt, aki eddig karriert épített és volt, akinek eddig minden más fontosabb volt. Vannak persze olyanok, akik egyik kapcsolatból ki, a másikba be ugráltak, mert annyira boldogok akartak lenni, annyira szerelmesek, hogy szenvedtek és teljesen leépültek, romjaikban hevernek. Van köztük férfi és nő, idős és fiatal, vidéki és persze fővárosi, és olyan is akad, aki legnagyobb multi cégek egyikénél top vezető és persze olyan is, aki munkanélküli vagy éppen még tanul.

Egy közös dolgot minden történetben felfedeztem! Ez pedig az volt, hogy a szerelem a hétköznapokban értéktelen!!! Vitázhatsz velem, de ez így van! Gondolj csak bele! Mikor lepted meg a párodat valamivel utoljára csak úgy? Mire gondolok? Egy kis apróságra, csokira, virágra vagy egyszerűen csak egy kis figyelemre. Mikor voltatok együtt kettesben valahol? Mondjuk moziban, színházban vagy éppen vacsorázni mikor mentetek el, vagy éppen sétálni, kirándulni, bármi. Szoktátok megünnepelni a szerelmeteket? Emlékszel az évfordulókra, szoktál kedveskedni ezen a napon? Együtt vagytok vagy letudjátok egy puszival és egy csokor virággal? Vagy már ez sincs?

Sajnos eljutottunk oda, hogy nemcsak a telefonokból, és a ruhákból jönni ki évente az új kollekció, hanem a párunkat is kidobjuk, mert régi. Miért kellene pont egy párkapcsolati problémát megoldani, amikor a televíziót sem javíttatjuk, hanem újat veszünk. Az első randik varázsa hamar elillan, és helyét átveszi a legrosszabb dolog, ami csak történhet. Jön a megszokás, majd a közöny, és az érdektelenség. Sokan egymás mellett vannak, de olyan falakat húztak fel, hogy igazából ma már sokkal inkább két egymás melletti dimenzióról beszélhetünk, mint párkapcsolatról. A boldog jelzőről pedig azt sem tudják elképzelni, hogy az ő esetükben valaha igaz volt.

Ma Magyarországon óvatos (!) becslések szerint 1,8 millió ember keresi a társát! Akkor most olvasd el az előző mondatot még egyszer és gondold végéig. Kivehetnénk azokat, ebből a körből, akik csak szeretőt keresnek, de hagyjuk benne, hiszen ők is azért „vadásznak”, mert valami hiányzik.

Ügyfeleinkkel folytatott beszélgetésből az is kiderül, hogy egy ember nem elég ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, és a szerelem, a szeretet meglegyen. Egymás szemébe kell nézni ahhoz, hogy lássuk a másikat. Egymás szemébe nézni, mindig. Akkor is ha éppen a csúcson vagy, és szárnyalsz és akkor is, ha éppen a pokol legmélyebb bugyrában égsz el. De akkor is egymás szemébe kell nézni, ha a másik van éppen a csúcson vagy éppen a másik van a pokolba. Igaz ez akkor is, ha Te pont ellenkező periódusba vagy. Persze csak akkor kell egymás szemébe nézni, ha fontos a másik. Megjegyzem az sem árt, ha megfogjátok egymást kezét (is) közben.

A SZERELEM igen is értékes dolog, de tenni kell érte. Akkor megmarad és fontos lesz, ha teszel érte. Nem mondom, hogy könnyű! Sőt azt sem mondom, hogy olcsó! Hidd el én tudom az, hogy milyen az, amikor a számodra legfontosabb kapcsolatod romjaira hullik. Sokáig azt gondoltam, hogy nekem nem kell tennem semmit. A másik tegyen azért, hogy én boldog legyek, és ha mindent megtesz, akkor majd én is a tenyeremen fogom hordozni. Elvártam, hogy ő szuper legyen. Nekem nem kell semmit sem csinálni, mert én tökéletes vagyok. Ennél nagyobb tévedésben nem is lehettem volna.

Sokan tudják, érzik, hogy a szerelem IGAZI ÉRTÉK! Igen, rájönnek erre akkor, amikor már elveszítik. Ilyenkor fáj, nagyon fáj. Vannak olyanok, akik félnek gyászolni! Ők mondják azt, hogy kutyaharapást szőrével. De vannak olyanok is, akik inkább szakítanak, csakhogy elmondhassák, hogy őket még soha senki nem dobta ki. Pedig nincs annál fantasztikusabb, mint amikor megtalálja az ember azt, aki mellett igazán boldog lehet.

Hogy mitől lesz érték ismét a szerelem? Tőled, tőlem, az emberi kapcsolatok értékétől. Nem fogom soha azt mondani, hogy vonulj el, és ne használd a modern kütyüket, de kezeld a helyén. Apró, pici lépésekkel csodát tudsz elérni. Figyelj oda a másikra, kérdezd, hallgasd meg, lepd meg egy kis ajándékkal, és legyetek boldogok. Hidd el, minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, de ha ilyenkor nem lecserélni akarod a párod vagy egyszerűen csak elmenekülni, hanem tenni a szerelemért és a társaddal együtt csináljátok mindezt, akkor hidd el, hogy a szerelem a számotokra olyan érték lesz, olyan érték, amiről korábban nem is álmodtál. Igazi érték, ami legborúsabb hétfő reggeledet is bearanyozza.

facebook_csoport.jpg

Fotó: https://unsplash.com/

Szólj hozzá

szerelem társkeresés hétfő párkapcsolat magány társkereső randi csoki unalom lovag közöny úrilány hétköznap harcos amazon