2016. jan 07.

Egy párkapcsolat határai

írta: tolvajnorbert
Egy párkapcsolat határai

Amikor két ember elkezd ismerkedni egymással, akkor az ismerkedés első pillanatától elkezdik feszegetni a határokat. Tesztelik, hogy meddig lehet elmenni a másiknál. Mi az, amit még megenged és mi az, amit már nem. De mi van akkor, ha valaki túl messzire megy? Egyáltalán hol is vannak azok a bizonyos határok?

Szögezzük le már az elején, hogyha valaki túl messzire megy, akkor az a kapcsolat során előbb vagy utóbb, de vissza fog ütni, és megmérgezi a kapcsolatot. Az ideális az lenne, ha a két ember leülne, és átbeszélnék, hogy mit lehet és mit nem. De hát tegye már fel a kezét az, aki szerint ez lehetséges. Hiszen ez minden, csak nem életszerű.

hatar_480_barbed-wire-928874_1920.jpg

Az ismerkedés első pillanatától mindenki azt akarja elérni, hogy megkapja mindazt a másiktól, a kapcsolattól, amire neki szüksége van. Ezt az elmúlt évek, a korábbi párkapcsolatok tapasztalata, vagy éppen annak hiánya fogja mozgatni. Hogy ki meddig fog elmenni? Ez személyfüggő, és éppen ezért izgalmas az ismerkedésnek ez a szakasza. Hiszen van aki a másik kezét nem fogja meg az első randin, míg a másik nem tudja azt elképzelni, hogy ne az ágyban érjen véget az első találka. Hogy melyiküknek van igaz? Azt gondolom, hogy mindkettőjüknek. Igaz ők valószínűleg randizni sem fognak egymással, de ha mégis, akkor mind a ketten vacakul fogják érezni magukat a randi végén.

Ne gondolod, hogy az amolyan férfi-női konfliktus, különbség lenne, akkor szerintem tévedsz. Ez függ a habitustól, az otthonról hozott mintától és persze attól is, hogy mit és mikor értél meg. Egy-egy komolyabb szakítás után természetes, hogy valaki az előző partnerét keresi, pláne, ha az a kapcsolat a számára tökéletes volt. Mint ahogy az is természetes, hogyha valakinek csak rossz élményei voltak, akkor azt gondolja, hogy az a természetes, és megelégszik azzal, amit eddig kapott, nem fog tovább lépni, határokat átlépni, mert el sem tudja képzelni, hogy messzebbre is el lehet jutni, vagy éppen az a gond, hogy túl messzire megy el.

Hogy hol a határ?

Hogy hol vannak a határok azt lehetetlen megmondani. Ezért fontos, hogy kiállj magad mellett. Hiszen nincs más dolgod, mint megálljt parancsolni akkor, ha valaki átlép egy olyan határt, amit már nem tudsz elfogadni. Hiszen egy ilyen helyzetben megalkuvó is lehetsz, de akkor belül elkezd majd feszíteni az az önértékelést romboló kis hang, mely egyre inkább el fog sorvasztani. A vége pedig az lesz, hogy vagy fellázadsz és azért lesz vége, vagy teljesen összetörsz, amikor már mindent kifacsart belőled, akkor továbbáll.

De meg tudjátok beszélni, ha egy hullámhosszra tudtok kerülni már a legelején és lefektetik a közös alapokat, meghatározzátok a határokat, akkor egy olyan kapcsolat elé néztük, ahol persze lesznek mélypontok és viták, de a stabil alapnak köszönhetően könnyebben tovább tudtok együtt lépni. Ezen a közös nevező biztosítja majd azt, hogy megbízhattok a másokban, és elmondhatjátok azt, hogy ismeritek a partnereteket. Ráadásul ekkor már nemcsak az lesz a fontos a számára, amit ő akar, hanem az is, hogy a partnerének mire van szüksége. Ha pedig valami katasztrófa jönne? Akkor ha akarjátok lesz alap, amin újra fel tudjátok építeni a kapcsolatot, persze csak ha mind a ketten akarjátok. 

Imádtad? Utáltad? Mond el a véleményedet a kommenteknél!

Tetszett, amit olvastál? Itt még több posztot megtalálsz! Klikk ide a további posztokért!

 

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá

szakítás ismerkedés párkapcsolat határ súgó női szerepek férfi szerepek megjavít női-férfi kommunikáció