2018. okt 26.

Holtpont vagy zsákutca, avagy honnan tudod, hogy mikor kell feladni?

írta: tolvajnorbert
Holtpont vagy zsákutca, avagy honnan tudod, hogy mikor kell feladni?

Az mindig egy örök kérdés, hogy amikor meg akarsz ismerni valakit, akkor hol jön el az a pont, amikor nem szabad megállni, és mikor van az, amikor tovább kell lépni. A határ igen vékony, és sokszor fájdalmas dolog meghozni egy-egy döntést, de ha nem tesszük, akkor azt vehetjük észre, hogy ahelyett, hogy egy boldog párkapcsolat részesei lehetnénk, sikerült totálisan hülyét csinálni magunkból, vagy éppen ostromolnánk valakit, de ő már régen nincs sehol.

 carly-rae-hobbins-331349_480.jpgKrisztinának

 

Nem könnyű, ezt én is tudom, de el kell dönteni, hogy van-e értelme tovább csinálni azt, amit eddig tettünk, mert lesz, lehet eredménye, vagy bármennyire is megszakad a szívünk, de tovább kell lépnünk. Ráadásul az ismerkedés során, vagy akár később a párkapcsolatban nagyon, de nagyon nehéz objektív döntéseket meghozni.

Seth Godin, A holt ponton ne add fel című könyvében leírtak nagyban segítettek nekem abban, hogy a hozzám fordulóknak segíteni tudjak eldönteni, hogy van-e értelme tovább csapatni a ritmust, vagy fel kell adni, és tovább kell lépni.

Holtpont vagy zsákutca?

Tisztázzuk gyorsan, hogy mi az a lényegi különbség, ami alapján el tudjuk dönteni, hogy melyikkel van dolgunk. A HOLTPONT az életednek az a része, amikor mélyen vagy. Olyan nincs, hogy mindig szárnyalsz. Van az úgy, hogy néha nem jön ki a lépés, vagy éppen hatalmasat esel, és csak a padló fog meg, vagy még az sem. Na ilyenkor, ha mindent beleadsz, akkor előbb-utóbb fel tudsz állni, és a mélyből a csúcsra fogsz jutni. A ZSÁKUTCA ezzel szemben az a hely, ahol szintén pocsékul érzed magad, de hiába kezded el csapatni a ritmust, tolod, csinálod, ahogy csak tudod nem jutsz előrébb. Hiszen állandóan bevered a fejed a falba. Na ez a lényeg! Ha csinálod, és nem haladsz, akkor TE nem holtponton vagy, hanem zsákutcában. Ilyenkor meg kell állni, és egy 180 fokos fordulattal elindulni az ellenkező irányba.

Honnan tudom, hogy társkeresés közben holtponton vagyok, vagy zsákutcában?

Ezt akkor fogod tudni eldönteni, ha előre meghatároztál két dolgot. Az egyik, hogy honnan hova akarsz eljutni, azaz milyen kapcsolatot keresel pontosan. A másik pedig az, hogy meghatározod, hogy hol van az a pont, amíg képes vagy elmenni, amit hajlandó vagy megcsinálni, bevállalni, stb. Ez mindenkinél más, és más. Van aki azt mondja, neki csak egyszer lehet nemet mondani, de olyan is akad, aki az első visszautasítás után is megy tovább.

Azt is meg kell határozni, hogy hol, milyen módszerrel keresel. Hiszen, ha online társkereső oldal, app segítségével akarod megtalálni a társad, de nincs egy minimum szám, mondjuk heti 1-2 randid, akkor valamit rosszul csinálsz, esetleg nem online kellene keresned. De kell, hogy előre tudd, hogy mondjuk mennyi ideig fogod csinálni azt, amit eldöntöttél, mert lehet, hogy egyszerűen csak bele kell jönnöd, hozzá kell szoknod a társkeresés világához, hiszen lehet, hogy előtte évekig, vagy éppen soha nem csináltad.

Na meg persze ott van, hogy észre veszed-e, ha egy szekér nem akar felvenni, vagy szaladsz után, és totálisan hülyét csinálsz magadból, mert szerelmes vagy belé? Persze mondhatod, hogy beleszerettél, ezzel nincs semmi baj, de ha ő nem akar, ő nem közeledik feléd egyáltalán, és mondjuk csak hetekkel későbbre beszéltek meg személyes találkozót, akkor az bizony zsákutca. Mert lehet, hogy Te vagy éppen ő nagyon elfoglaltak vagytok, de nem hiszem el, hogy egy gyors reggeli kávéra, egy közös ebédre, vagy egy akár nagyon késő esti sétára ne tudnátok hamarabb összefutni. Ha találkozni akarna veled, akkor ő is megoldaná, vagy megkérne, hogy old meg Te. A lényeg, hogy észre kell venni, hogy felesleges teperni, mert csak az idő megy vele. Nem könnyű ezt felismerni, megélni, és sokan egy picit bele is halnak egy-egy ilyen helyzetbe, vagy legalábbis a lelkük egy darabkája örökre elvész. De ilyenkor még fel tudsz állni, ilyenkor tovább tudsz menni.

ben-white-302160_480.jpg

Hogy lehet az, hogy csak azzal foglalkozom, hogy mi van olyankor, amikor zsákutcában vagy? Azért, mert ha holtponton voltál, és a másik nyit feléd, ha elindultok egymás felé, akkor azt úgyis észre fogod venni. Az megy gyorsan, néha kevésbé gyorsan, de érezni fogd. Legalábbis remélhetően a másik valamilyen formában jelzi, hogy elindult, el akar indulni feléd. De ha zsákutcában vagy, és nem veszed észre, akkor vedd azt észre, hogy a másik letilt, lezárt, elmenekül előled, pedig Te nem csináltál mást, mint amiről úgy gondoltad, hogy helyes, amit csinálnod kell.

Hogy meg tudd őrizni a méltóságod, és itt teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi vagy, mert mindenki képes olyan helyzetekbe belemenni, ahonnan egyszerűen nem tudsz jól kijönni, és ahol többet ártasz magadnak, mert egy idő után pont a nyomulásod fogja a másikat taszítani. Figyelj, tudni kell feladni. Ilyenkor egy pár napig, hétig vacak lesz. De ha emlékszel még arra, hogy milyen kapcsolatot keresel, akkor az segíteni fog abban is, hogy tovább tudj lépni, hiszen lehet, hogy azok a meseszép kék szemek azzal a reménnyel kecsegetettek, hogy együtt boldogok lehettek, vagy csak Te láttál bele sokkal többet, mint ami volt. Mivel a remény szertefoszlott hidd el, hogy azoknak a szemeknek a csillogása is meg fog kopni, és jönni fog egy barna, zöld vagy bármilyen más szempár, amely ugyan úgy fog ragyogni, és ugyan úgy reménnyel tölti meg a szívedet.

 

Elakadtál a társkeresésben? Pörgeted a Tindert, ezer online oldalon regisztráltál, de mégsem találod a párod? Nyugi, ha gondolod, akkor Neked is örömmel segítek, hogy végre megtaláld a társadat! A segítségért kattints ide: http://bit.ly/2iX1hYS

Fotó: https://unsplash.com/

Szólj hozzá

társkeresés ismerkedés párkapcsolat zsákutca holtpont online társkeresés online társkereső oldalak