2018. ápr 03.

A Tinder 4+1 főbűne

írta: tolvajnorbert
A Tinder 4+1 főbűne

Az tény, hogy a Tinder amellett, hogy az egyik legnépszerűbb randiapp, még a társkeresést is sikerült megváltoztatnia. Az igazi kérdés csak az, hogy ez a változás igazából jó-e a társkeresőknek vagy sem!

 nordwood-themes-469906-unsplash_480.jpg

Tudom, hogy a többség rávágja, hogy természetesen ezzel jól jártak a társkeresők, hiszen minden álmuk teljesült azzal, hogy itt egy gyors, ingyenes randiapp. A gondom vele az, hogy a változás amit hozott inkább csak a társkeresés látszatát idézi elő sokaknál, mellyel pont a valódi céltól kerülnek távolra, vagyis a társuk megtalálásától. De ne rohanjuk ennyire előre! Nézzük sorba, hogy mely bűnök sorolhatóak fel a Tinder ellen: 

1. Képtelenség

A társkeresés eleve egy olyan húspiac, ahol hátrányból indul mindenki, aki nem felel meg a trendi irányvonalaknak! A Tinder esetében ez olyan annyira igaz, hogy totálisan kilúgozott mindent mást, amivel korábban az online társkeresésben még esélyt adott azoknak, akik nem rendelkeztek tökéletes külsővel. Itt csak a képek számítanak! De az is csak akkor jó, ha az első benyomással nyerni tudsz. Különben semmi esélyed! Az igazán szép az, hogy mindenki csak az igazán tökéletesekkel akar megismerkedni, és igazán nem is érdekli, hogy ki vagy mi van a képek mögött. Azon kevesek, akik mögé mernek nézni, na ők azok, akiknek van halvány reményük arra, hogy társat is találjanak.

2. Kámformentalitás

A rendszer úgy lett felépítve, hogy mindenféle kötöttségek nélkül meg tudod szakítani az egyik pillanatról a másikra a kapcsolatot, az ismerkedést. Van olyan, hogy az ember ezt szándékosan teszi, és olyan is, amikor a rendszer helyetted megteszi ugyanezt. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy az ismerkedés kellős közepén se szó, se beszéd lelép a másik. Ezzel a teljes felelősségvállalást elkerülöd. A gondom az ezzel, hogy a másikban a hirtelen jött hideg zuhany után számtalan kérdés és fájdalom marad, majd jön a menetrendszerű önmarcangolás. Hiszen Te, akit így tettek lapátra annyit sem érsz, hogy elköszönjenek tőled, annyira sem vagy jó, hogy legalább szóljanak, hogy nem vagy elég jó? Most vegyük ki az idiótákat, akik nem értek a szép szóból, és átmennek zaklatókba, mert akkor oké, ha megszakítod az ismerkedést. De abban az esetben, amikor érzed, hogy nem ő lesz az, akivel szeretnél találkozni, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy felvállalod az érzéseidet és megmondod a másiknak.

 tim-wright-123155-unsplash_480_1.jpg

3. Mintanélküliség

Az online világban mindenki próbálkozik, és igyekszik, de hát a sok igyekezetnek a legtöbbször csak fájdalom és csalódottság az eredménye. Hiszen ki tudná megmondani, hogyan kell a recsegő-ropogó ingoványos virtuális világban társat keresni. Az online társkeresők világában már úgy ahogy kezdtek kialakulni szokások. A Tinder ebbe taposott bele, rúgta fel, és gyorsította meg az ismerkedést úgy, hogy sikerült az egyéniséget, és az embert kivenni a rendszerből. A társkeresők többsége használja, mert nem nagyon tud mást, vagy jobb társkereső csatornát. A gond az vele, hogy arról fogalma sincs, hogyan használja, és ismerje a többi társkeresőt! Pedig a Tinder is csak egy eszköz, amit ha valaki jól használ, arra, amire kitalálták eredetileg, akkor gyorsan és könnyen talál magának randipartnert. Az más kérdést, hogy kinek milyen szándéka vannak, egy eredetileg szexpartner kereső alkalmazásban.

4. A mindig van egy jobb csapdája

A Tinder használata közben könnyen elkapja a hév a felhasználót, hogy vajon ki az, aki a most látható kép mögött rejtőzik. Na nem az, hogy vajon milyen ember, milyen társ lehet az, akinek a fotóját most látod. Sokkal inkább az a kíváncsiság, izgalom hajt, hogy a következő képe mit mutat. Sokan éppen ezért leállni sem tudnak. Egyrészt pillanatok alatt döntenek, lépnek tovább egy-egy olyan lehetséges partner jelölten, akivel boldogok lehetnének. Másrészt azután is ki akarják elégíteni a kíváncsiságukat, hogy megtalálták a társukat. A Tinder pörgetése lehet, hogy nekik csak unaloműzés, de ha az új társ előtt kiderül, vagy éppen elkezdünk ismerkedni valakivel, akire igazából nem is vagyunk kíváncsiak, abból csak baj lehet. Vagy mi bukunk le, és tönkremegy az új kapcsolatunk, vagy a másik kerül vakvágányra. Akár így, akár úgy, de valaki sérülni fog csak azért, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy ki lehet a következő…

+1 A társkeresés illúziója

Azt is mondhatnám, hogy az igazi főbűne a Tinder applikációnak az, hogy elhiteti a elhasználókkal, hogy ők vadul társat keresnek. Pedig az egész folyamat nem más, mint az előszobája az ismerkedés első lépésének. Hiszen az ismerkedés, maga a társkeresés 5 egymásra épülő szakaszból áll, amelyből a Tinder az első lépéshez nyit utat, azaz segít abban, hogy valaki ismerkedni tudjon. Ebben zseniális, csak a gond ott van, hogy egyrészt elhiteti az emberekkel, hogy a Tinder segít abban, hogy megtaláld az igazi, másrészt azt érezteti a felhasználókkal, hogy mindig van jobb, mindig van más! A gond ott van, hogy a felhasználó elkezdi kőkeményen megszűrni azokat, akikkel a virtuális téren kívül találkozna, hogy egy forrón gőzölgő kávé mellett találkozzon, hogy eldönthessék, hogy van-e elkezdjenek-e ismerkedni. Ehelyett a virtuális térben, egy illúzió alapján dönt a folytatásról, egy kép és jó esetben néhány mondat alapján. Majd, amikor elfogynak az esetleges jelöltek, akkor mellbe vágva ül otthon, és panaszkodik, hogy nincs egy normális ember, akivel meg lehetne ismerkedni.

Tinder használati segédlet!

 A Tinder nem ördögtől való, csak arra kellene használni, amire való! Azaz kapcsolatba lépni olyanokkal, akikkel máskülönben nem tudsz. Nem eldönteni, hogy akkor ő lesz életem szerelme, hanem megadni az esélyt magadnak, és neki is arra, hogy egy kávé/tea/bármiamitszeretsz mellett el tudjátok kezdeni az ismerkedést. Egy ilyen találkozó nem arról szól, hogy a végén, ha jól sikerült, akkor a pap elé álltok és örök hűséget fogatok egymásnak! Ha ezt Te is tudod, akkor miért így állsz hozzá a társkereséshez a Tinderen?

 

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged: bit.ly/2AmEkYD

fotó: https://unsplash.com/

Szólj hozzá

társkeresés ismerkedés Tinder társkereső minta