2015. sze 26.

Senki többet

írta: tolvajnorbert
Senki többet

Egy film arról, hogyan tud egy fiatal lány szerelme rávenni egy öregedő férfit bármire. Hiszen a filmünk főhőse, a kimért és rideg aukciós ház vezetője az eszét veszti a lánytól, aki teljesen az ujja köré csavarja. Egy film esős napokra, ami nem feldobni fog, hanem elgondolkodtatni, vagy egyszerűen csak kikapcsolni.

index_senki_tobbet_1.jpg

A történet röviden: Adott egy öregedő embergyűlölő pasi, aki nem mellesleg világhírű műkincsszakértő, aki hipp-hopp megmondja, hogy egy festmény eredeti-e vagy hamis. Persze, hogy később minél szerethetőbb legyen az elején megmutatják, hogy milyen gátlástalan és gonosz. A mohósága lesz a veszte, mert ez vezeti el egy omladozó palotaszerűségbe, ahol a vesztébe rohan. Hiszen egy olyan lány bújuk meg a falak mögött, aki mindentől és mindenkitől retteg. Jó kis párosítás, ugye? Virgil Oldman (Geoffrey Rush) a 60. szülinapján kapta a hívást, hogy segítsen Clairenek (Sylvia Hoeks) eladnia szüleitől örökölt hatalmas művészeti hagyatékát. A lány zseniálisan játssza a húzd meg - elereszd meg játékot, és ahogy telik-múlik az idő simán eléri, hogy a Virgil minden mást háttérbe szorítson, és csak rá figyeljen. De a végén rá kell jönnie, hogy öreg barátja Billy Whistler (Donald Sutherland) és bizalmasának Robert (Jim Sturgess) átverésének az áldozata.

index_senki_tobbet_2.jpg

De nekem más miatt volt érdekes ez a történet. Emlékszem, amikor gyerek voltam, és egy szombat este valamilyen történelmi filmet nézett a család. A filmre már nem emlékszem, csak arra, hogy egy híres francia regény filmváltozata volt. A film közben édesapámnak volt egy megjegyzése:

Vajon tényleg minden idős férfi elveszti a fejét, ha egy fiatal lány elkezd vele kacérkodni? Nem is értem, hogyan lehetséges ez. Biztos csak írói kitaláció, túlzás, hogy legyen olyan, aki elolvass a könyvét.

Azt kell, hogy mondjam, hogy a 60 pasik többsége totálisan elveszíti a fejét, ha meglát egy 20-as, 30-as éveiben járó nőt. Olyan könnyedén tudják az ujjuk köré csavarni őket, hogy az egy kívülálló számára hihetetlen. Az ügyfeleim többsége olyan sztorikat mesélt, ami első hallásra hihetetlenek tűnt.

A film tökéletesen bemutatja azt, hogyan veszíti el egy pasi az eszét, majd annak milyen következményei lehetnek. Ha kíváncsi vagy a filmre, akkor most megnézheted a tévében vagy ide kattintva: 

Képek és kritika a filmről: Úszik a nyálban az új Tornatore-film

Imádtad? Utáltad? Mond el a véleményedet a kommenteknél!

Tetszett, amit olvastál? Itt még több posztot megtalálsz! Klikk ide a további posztokért!

Szólj hozzá

kritika művészet filmkritika romantika korkülönbség Donald Sutherland Jim Sturgess Geoffrey Rush Senki többet Sylvia Hoeks filmekmásképpen