2015. jún 10.

Etikus társkeresés

írta: tolvajnorbert
Etikus társkeresés

Tudom, hogy már e két szó egymás mellé tétele is sokaknál ki fogja verni a biztosítékot, de szerintem igen is lehetséges az etikus társkeresés. Persze ehhez sok minden kell, kellene, ami nem biztos, hogy adott itt és most, de ettől függetlenül reménykedni, hinni, bízni és cselekedni érte még lehetséges.

Néhány napja jutott el hozzám az információ, hogy több nagy internetes társkereső oldal úgy döntött, hogy közösen elindítanak egy oldalt, ahol a társkeresés etikus oldalát próbálják majd erősíteni, illetve egy olyan édes kis szövetséget, kvázi kamarát létrehozni, ami majd jól megmutatja, hogy milyen nagyszerűek is a tagok, és mennyire gonosz és etikát mindenki más, aki nem tagja ezen csodás közösségnek. Azt kell, hogy mondjam, hogy a kezdeményezésnek nagyon örültem, de lehet, hogy előbb éppen ezeknek a szolgáltatóknak kellene rendet tenniük a saját házuk táján. De erről egy kicsit később.

Mielőtt azt hinnéd, hogy mutogatni akarok tisztázzuk, hogy én sem vagyok tökéletes, és tudom, hogy mindenki hibázhat. Tisztázzuk azt is, hogy ez egy igen izgalmas terület, ahol azért jelennek meg az emberek, hogy minél gyorsabban, egyszerűben, hatékonyabban megtalálják azt, akit, és amit keresnek. Én a saját praxisomban rendszeresen futok bele olyanokba, akik csodát várnak. Azt várják, hogy helyettük majd valaki, valakik megoldják a helyzetüket, és onnantól minden szép lesz és jó. Rossz hírem van. Ez nem így működik, és itt van a kutya elásva.

szerelmes_billentyu.jpg

Akkor lesz sikeres a társkeresésed, ha azt Te kézben tartod, és mindenkit partnerként kezelsz. Ez lenne az etikus társkeresés alapja. Erre lehetne, kellene építeni. Persze várd is el azt, hogy akit Te partnernek tekintesz, az is tekintsen partnernek Téged!

Kik a társkeresés szereplői?

Meglátásom szerint öt szereplője van ma a társkeresésnek, és ez egy erőteljes szimbiózisra ítéli őket:

  1. Maga társkereső
  2. az online társkereső oldalak és társkereső alkalmazások üzemelteti
  3. társkereső irodák
  4. társkeresést segítő tanácsadók
  5. társkereső rendezvények szervezői

De hogyan tudják maguk a szereplők etikussá tenni a társkeresést, és mi a feladatuk? Szerintem a választ sokan tudják. Az igazi kérdés csak az, hogy amikor ők kerülnek bármelyik szerepbe, akkor ők maguk etikusan fognak-e szerepelni.

Az online társkereső oldalak és társkereső alkalmazások

Szándékosan kezdem velük, mert ők azok, akik a legtöbbet tudják tenni azért, hogy ne mindenkinek a legnegatívabb jelzők jusson az eszébe. Még akkor is így van ez, ha sokszor nem is tehetnek arról, ami kialakult a társkereső piacon. Pedig ezek az oldalak nem csinálnak mást, mint megteremtik a lehetőséget, hogy ismerkedj. Arra nem valók, hogy mindenkinél leellenőrizzék az összes adat valódiságát. Persze törekednek rá, de nem kérhet személyi igazolványt, válási papírokat, szándék és egyéb nyilatkozatokat, amivel minden kétséget ki lehet zárni, és minden társkeresőről lehetne tudni, hogy egyedülálló, rendes, becsületes ember, akinek komolyak a szándékai, és kizárólag csak hosszú távra terveznek. De, ettől függetlenül amire szerintem oda lehetne figyelni, hogy egyrészt jobban kihangsúlyozni, hogy az oldalak többségénél csak a regisztráció ingyenes, maga a szolgáltatás, mint például a levelezés nem az. Illetve, hogy a kezdő oldalon szereplő adatok minden esetben fedjék a valóságot. Ne legyen olyan, hogy azt hirdetik, hogy itt ennyi és annyi ember van, és közben jó esetben a felének az egynegyedének a harmada aktív csak az oldalon. Persze emlékszem még arra, amit erkölcstanból mondtak nekünk a fősuli: a reklám az egyetlen társadalmilag elfogadott hazugság. Mindenki tudja, hogy nem igaz, vagy nem úgy igaz, amit mondanak. Mégis, ha már etikus társkereséséről beszélünk jó lenne, ha lennének legalább sarokkövek, amikre lehet építeni, támaszkodni, megbízni. Szerencsére vannak ilyenek.

Társkereső irodák

Amikor évekkel ezelőtt először hallottam, hogy még vannak társkereső irodák felröhögtem. Azt hittem, hogy a társkeresésnek ez a módja kihalt a dinoszauruszokkal együtt, vagy ha nem velük, akkor nem sokkal utánuk. De nem!!! Szerintem ma Magyarországon reneszánszukat élik a társkeresők irodák. Náluk az igazi kérdés az, hogy őszintén megmondják-e a leendő ügyfélnek, hogy van-e az adatbázisukban olyan ember, aki megfelel az elvárásainak. Ha pedig van, akkor hány ilyen embert tudnak neki mutatni. Na ez az igazi banánhéj, amin könnyű elcsúszni, mert hozzám elég sokan fordultak azzal az elmúlt időszakban, hogy egy kisebb vagyont otthagytak valakinél, és a végén mutattak neki 3-5 embert, akik közül volt olyan, akiről kiderült, hogy már nem is keres társat.

Társkeresést segítő szakemberek

Ma nagyon nagy divat párkapcsolati tanácsokat adni. Sokan csinálják. Ezzel alapvetően nem is lenne baj. A probléma ott van, hogy az egyik ilyen gurut hallgattam a rádióban, aki párkapcsolati kommunikációs trénernek mondja magát, és arról beszél, hogy egy rossz párkapcsolatot nem lehet helyrehozni. (Megjegyzés: Ez hülyeség! Mi a felségemmel a szakadék széléről hoztuk vissza a kapcsolatunkat.) Sajnos nem emlékszem a nevére, de ha így gondolja, akkor legyen kedves, és változtasson titulust szakítási kommunikációs trénerre. Ilyenre is biztos van igény. Amit ezzel mondani akarok az nem más, mint az, hogy segíts a társkeresőnek abban, hogy eligazodjon, és támogasd a társkeresés rögös útján. Ráadásul azt is jó lenne szem előtt tartani, hogy egy társkeresőnek teljesen másra van szüksége, mint mondjak annak, aki szintén segítséget kér, de mondjuk párkapcsolatban él. Persze a társkeresés egy folyamat, és rajtunk múlik, hogy átsegítsük az ügyfeleinket ezen a folyamaton.

Társkereső rendezvények szervezői

Sok esetben nincsenek könnyű helyzetben, és mégis talán őket éri a legkevesebb kritika. Hiszen nem csinálnak mást, mit szerveznek egy rapid vagy lakatrandit, vagy éppen egy szingli bulit, esetleg egy főzőrandit, vagy bármi más olyan rendezvényt, ahol találkozni lehet. Hogy mit tehetnek ők az etikus társkeresés érdekében? Egyrészt minél több embert, köztük is elsősorban férfit mozgatnak meg, hogy nagyobb eséllyel találjon társat az, aki elmegy az ő rendezvényükre.

 puszi_kicsi.jpg

Mielőtt a legfontosabb elemére, tagjára rátérnék az etikus társkeresésnek újra meg akarom azt erősíteni, hogy a terület, vagy hívhatjuk iparág résztvevői nagyon nagy többségében mindent elkövetnek, hogy a rendszer ne csak működjön, hanem jól működjön, és a lehető legtöbb embernek a segítségére legyen!

A legfontosabb tényező, amely a rendszer működteti:

A TÁRSKERESŐ

Az, hogy a társkeresés összességében milyen lesz rajtad fog múlni, bárki bármit is mondjon. Te döntöd el, hogy hova regisztrálsz, milyen oldalt, alkalmazást használsz, megbízol-e egy társkereső irodát, vagy éppen kérsz-e tőlem vagy mástól segítséget, és ott leszel-e valamelyik társkereső rendezvényen.

Ha 3 dolgot szem előtt tartasz, akkor máris sokat fog javulni a rendszer!

Először is döntsd el, hogy milyen kapcsolathoz keresel társat. Ha ez megvan, akkor tartsd tiszteletben mások döntését is. Tehát ha komoly kapcsolatot, laza ismeretséget, szexkapcsolatot, vagy éppen szeretőt keresel az a TE dolgod, de légy olyan jó a többiekhez, hogy ezt ott teszed, ahol mindenki más is ezért van regisztrálva. Tehát, ha szeretőt keresel, akkor ne vadász olyanokra, akik komoly kapcsolatra vágynak. Tudom, hogy nem érdekel, amit írnok fogok, de légy jó fej, kérlek! De azon se lepődj meg, ha komoly kapcsolatot keresel, és egy laza kapcsolatokat közvetítő oldalon mindenki csak szexet akar tőled!

Másodszor is vállald fel magad, és valós adatokat adj meg. A képen Te szerepelj, és ne egy netről lehalászott ember, már csak azért is, mert ez nemcsak nem etikus, de ráadásul törvénybe is ütközik. Ugyan ilyen fontos, hogy ha van rá lehetőség, akkor írj magadról valami személyeset, hogy felkeltsd a másik érdeklődését. Az üresen hagyott bemutatkozó részek, és a semmit mondó idézetek, amit rajtad kívül még számtalan ember használ nem hiszem, hogy célba vezetnek. Ja, hogy éppen nem jut semmi eszedbe a regisztrációnál? Akkor lassíts, és szánj rá 10 percet. Hidd el, megéri!

A harmadik, hogy vedd a kezedbe a társkeresésed. Vállald fel, hogy Neked kell társ, és addig mész, ameddig meg nem találod a társad. Ne mást hibáztass, hogy miért is vagy egyedül. Légy aktív és kezdeményező. Sokan azt hiszik, hogy elég, ha csak regisztrálnak, és nem csinálnak semmit. Persze a többi társkereső az „idióta”, aki fent van az ilyen oldalakon. Arról nem is beszélve, hogyha segítséget kértél legyen szó irodai segítségről, vagy tanácsadásról, akkor is Te lesz a siker záloga. Mire gondolok itt? Az iroda, a segítőd nem akarhatja nálad jobban azt, hogy megtaláld az társad. Erről órákig tudok mesélni, ha kell, de ezt majd személyesen. Arról nem beszélve, hogy így tudod elérni, hogy a leghatékonyabb legyen a rendszer.

Ha tehetek egy javaslatot, az mindenképpen az lenne, hogy dolgozzunk együtt azon, hogyha már az emberek többsége egyedül van, akkor legyen kedvük ismerkedni, és bízzanak abban, hogy meg is tudják találni a társukat. A rendszer adott. Felhasználóként nincs más dolgod, mint használni. Ha nem vagy megelégedve az egyik piaci szereplővel, akkor keress helyette egy másikat. Hidd el, ez fog neki a legjobban fájni.

Szólj hozzá

szex szexualitás társkeresés ismerkedés párkapcsolat társkereső randi hűség szingli költségek viszony komoly kapcsolat laza kapcsolat társkereső iroda randiszervezés egy éjszakás kaland társkereső estek etikus társkeresés